Nepáli boltok

Nepáli boltok

October 07, 2022

Ajándékvásárlás Nepálban – pasminák, gyöngyök és buddhista boltok

 

Minden Nepálba látogatót magával ragad az ország kultúrája, nem csoda hát, ha mindenki szeretné egy darabkáját magával vinni. Annak ellenére, hogy a szellemi és spirituális kisugárzása az országnak óhatatlanul elkísér mindenkit hosszabb-rövidebb ideig, a helyiek által előállított változatos kézműves termékek közül is sokat vásárolnak meg turisták.

Mint minden nagyvárosban – hiszen Katmandu a közel 1.5 millió lakosával kétségtelenül a himalájai régió metropolisza – számos vásárlási lehetőség található. Így van ez Katmanduban is, ahol a hagyományos piacoktól a modern plázákig számos különböző hely lelhető fel, ahol a turista be tudja szerezni az áhított emléktárgyakat.

Habár a nyugati világban az ország elsősorban a buddhista hagyományairól és a Mount Everestre irányuló hegymászó expedíciókról ismert, a gazdag kézműves kultúrával rendelkező ország piacai és boltjai ennél jóval többet kínálnak.

A ruházati termékek vezető szerepet töltenek be az ajándéktárgyak között, ami nem is csoda, hiszen a helyi, jó minőségű jak és bárány gyapjú világhírű. A ruházati termékek közül talán a legnépszerűbbek a jó minőségű kasmírból készült pasminák. Ezek legfőbb jellemzője a minden képzeletet felül múló változatosság, ami szinte lehetettlenné teszi a választást. A nepáli kézművesek a színek és minták széles választékát kínálják a legváltozatosabb kasmír típusok felhasználásával. Ám a ragyogó színek ne vakítsák el a vásárlót, érdemes több boltban körül nézni és tájékozódni az árakról.

Nagy hagyománya van a gyöngy, csont és kőékszereknek is. Ezek egy része pusztán öltözködési kiegészítőként szolgál, de jelentős hányaduk a hindu és buddhista vallás gyakorlásának fontos kiegészítője.

Ha valaki gyöngyből készült ékszerekre vágyik, akkor feltétlenül el kell látogasson az úgy nevezett Pote bazaar-ba, ahol 750 négyzetméteren csak és kizárólag üveggyöngyből készült ékszereket árulnak a helyi kézművesek, akik közül a legtöbb már az ötödik, hatodik generációs kézműves. A piac neve a hindu nők által viselt ékszerből „Pote” származik. Ez az ékszer legalább 20 színes üveggyöngy szálból áll, amit a hindu nők ajándékként kapnak a vőlegénytől az esküvőjük napján és házas életük során mindig viselik, hiszen ez jelképezi a házasságot. A nyaklánc viselése szimbolizálja a menyasszony kívánságát, hogy a férj hosszú és egészséges életet éljen. Amikor a férj meghal az özvegy számára tabuvá válik a nyaklánc további viselése. A piac furcsasága, hogy bár tradicionálisan a hindu vallás hívei vásárolják a gyöngyöket – természetesen a turisták mellet – a gyöngykészítők mégis jórészt muszlimok közül kerülnek ki. A legenda szerint a jelenlegi piac régebben egy folyó partján helyezkedett el, ahol temetkezési szertartásokat tartottak a hinduk. Az idők során a folyó nyomvonala megváltozott, de a babonás hinduk nem voltak hajlandók használatba venni egy olyan területet, amelyeket korábban a halotti máglyák égetésére használtak. A király konzultált a papokkal, akik azt mondták, hogy a terület azoknak az emberek számára lesz alkalmas, akik hátrafelé írnak. Így aztán a király meghívott néhány kasmíri arab kézművest, hogy vegyék birtokba a területet. Azok letelepedtek és azóta generációról generációra száll a gyöngy készítés és a gyöngyfűzés mestersége közöttük.

Más a helyzet a féldrágakövekből vagy más ásványi anyagokból készült kövekkel és ékszerekkel. Ezek általában tisztán divat célokat szolgálnak a nyugati világban, de Nepálban az egyes kövekhez különböző jelentést társítanak. Ezek a kövek és a belőlük készült ékszerek/tárgyak nagyon gyakran szolgálnak vallási célokat. Az egyik legjellemzőbb ékszer az úgynevezett mala karkötő vagy nyaklánc. Szinte mindenki, aki valamilyen kapcsolatban áll a buddhista vallással rendelkezik mala gyöngyökkel. Jelentése – bár univerzális – de emberről emberre változik. Van, aki számára a malája egyszerűen csak fizikai emlékeztetője a pozitív szándéknak, míg mások számára a vallási gyakorlatok során használt meditációs segédeszköz. Nincs egyértelmű meghatározása, hogy mi a mala, mindenkinek magának kell eldöntenie, hogy mit jelent számára. Számos helyen találhatunk Katmanduban boltokat, ahol kiválaszthatjuk a saját malánkat, de a legautentikusabb általában egy-egy nagy sztúpa környékén körül nézni és biztos lesz a siker.

A buddhista ajándéktárgyak azonban nem merülnek ki a malák vásárlásában. Számos más, a valláshoz szorosan köthető ajándéktárgyat találhatunk Katmandu üzleteiben és piacain. Nagy népszerűségnek örvendenek a mandalák, szimbolikus jelentésüknek és varázslatos színeiknek köszönhetően. A mandala szimbolikája a filozófiai, matematikai és művészeti szépség egyesítése, ami nem csak a buddhista vallás gyakorlói számára vonzó, de szinte mindenkit elvarázsol. Ami nem is csoda, hiszen a mandala dimenziómentes középpontja a hagyomány szerint bevonja a külső energiákat és a saját energiák kibontakozását generálja, ezáltal reprezentálva a külső és belső tereket. A hagyományos mandala ábrázolás általában egy kör egy négyzeten belül, ahol a kör a dinamikus tudást, míg a négyzet a fizikai világot jelenti. Egy-egy ilyen „képnek” az ereje nem pusztán a színeiben és formájában rejlik, de abban is, hogy a kép festője nem a hagyományos értelemben vett kézműves. Mivel a mandalafestés istentisztelet is egyben, ami a szentírások szövegein alapul, ezért aki el akarja nyerni az engedélyt erre a tevékenységre, annak hosszú utat kell bejárnia előtte, meg kell tanulnia, hogy a koncepció megelőzi a formát, a színek és formák a teljes egészet szolgálják. Nem csoda, hogy a mandalák széles körben nagy népszerűségnek örvendenek a helyiek és a turisták között is.

A buddhista ajándéktárgyak között szintén fontos szerepet foglalnak el a hangtálak. Hagyományosan a hangtálak több funkciót is betöltenek. A használó szándéka szerint a hangtál segítheti a meditációt és a vallási gyakorlatot, de alkalmas gyógyításra is. Ahogy a nevéből is következtethetünk rá, a hangtálak egyedi, erőteljes és harmonikus dallamuknak köszönhetik nevüket. Előállításuk nagy hagyományokra tekint vissza, a hangtálak egy része a mai napig a hagyományos kézi öntéssel, hét fém felhasználásával készül. A hét fém azt a hét bolygót szimbolizálja, ami a középkorban ismert volt és szerepük, hogy bevonják a bolygók asztrológiai erejét. A tálak megjelenése és alakja nagyon eltérő lehet, a tálak egy részén Buddha ábrázolásokat találhatunk, míg másokon non-figurális mintákat, de léteznek tálak minden minta nélkül. A hangtál minőségét a hangja határozza meg, minél jobb a hangtál minősége, annál magasabb és tisztább a hangtál által keltett rezonancia. Aki Nepálban szeretne hangtálat venni, annak körültekintőnek kell lennie, mert hatalmas a kínálat a méretet és a minőséget tekintve is, ami nagyon eltérő árakat eredményez. A tanács, hogy vásárlás során kerüljük a turisták által legkedveltebb területeket, mert itt értelemszerűen az árak is magasabbak. Célszerű olyan helyen venni a hangtálat és más rituális tárgyakat is, amely egy turisták által kevésbé kedvelt sztúpa közelében van, vagy pedig a kézművesek által lakott területen, mint például Patan.

Szintén nagyon nagy népszerűségnek örvendenek a turisták körében a különböző szobrok. A buddhista hagyományokban nagy szerepe van a különféle szobroknak. Ezek lehetnek Buddha szobrok, amelyeket a legnagyobb változatosságban készítenek, a szobrok színe, mérete, anyaga mind-mind jelentőséggel bír, nem beszélve a Buddha által felvett pózról. A különböző Buddháknak különböző jelentést tulajdonítanak, aminek érdemes utána járni a vásárlás előtt. De a vallásos tárgyakat áruló boltokban találkozhatunk Maitréja, Tara, Csenrézi és még sok más szoborral is. Az egyik leghíresebb bolt a Katmanduban található Statue Maker’s Shop, ami a híres buddhista sztúpa, a Boudhanath Sztúpa, szomszédságában található. Ezt a boltot a Patan városából származó buddhista szobrokat készítő családok alapították és tartják fenn a mai napig. Hitvallásuk szerint nem csak a kezükkel, de a szívükkel is dolgoznak. Ez érezhető az általuk faragott szobrokon, hiszen a hétköznapi vásárlók mellett olyan hírességek vásároltak az általuk faragott szobrokból mint Richard Gere és Cher.

A webáruházunkban gépi és kézzel készített hangtálakat egyaránt megtalálsz: válogass kedvedre!

https://www.nepalitermekek.com/collections/tibeti-hangtalak