Az öt legfontosabb zarándokhely Nepálban. Második rész.

Az öt legfontosabb zarándokhely Nepálban. Második rész.

May 01, 2018

Kopan Monastery


A Kopan Monastery lényegesen különbözik az előző két zarándokhelytől. Míg az előző két helyen a nagy múlttal és gazdag legendákkal rendelkező sztúpa áll a középpontban, addig itt a viszonylag új alapítású kolostor.
A kolostort két szerzetes Thubten Yeshe és Thubten Zopa Rinpoche alapította 1969-ben, akik a területet a nepáli királyi asztrológustól vették. A kolostor a fantasztikus tájképpel körül ölelt hegyről kapta a nevét, ami a Katmandu-völgy teraszos területeiről emelkedik ki és már messziről jól látható.

Buddhának felajánlott gyönyörű kertek ölelik körül az épület együttest, ahol a virágok, sövények, szökőkutak és fák között a szél imazászlókkal játszik és szórja szét az imákat a környező vidékre.


A kert több pontján kisebb-nagyobb sztúpák emelkednek, amelyek környéke a meditáció és
társas összejövetelek helye. Kora este sok diák és idősebb szerzetes található a sztúpák környékén, akik a hagyományoknak megfelelően járják körbe a sztúpákat.
A kolostor 360 szerzetes, láma, tanár és munkás otthona. A szerzetesek Nepál és Tibet minden területéről érkeznek, életkoruk 7 és 70 év között változik és életüket Buddha tanításainak szentelik.
A Kopan Kolostor a kezdetektől meditációs és képző központként működik, ami elérhető mind a himalájai mind a külföldi látogatók, hallgatók számára. Az elme tanulmányozása a buddhizmus egyik vezérelve, amely meghatározza életünk és kapcsolataink minőségét.

A tibeti buddhizmus segít abban, hogy megértsük problémáink kiváltó okát és megtaláljuk a gyógymódot, amely segít abban, hogy megváltozzunk és boldogabb, kielégítőbb és értelmesebb életet élhessünk. Kopan elkötelezett abban, hogy segítse az összes lényt a végtelen bölcsesség és együttérzés teljes potenciájának kifejlesztésében. A kolostorban éppen ezért rendszeresen szerveznek kurzusokat, amelyek segítenek az érdeklődőknek megismerni a
saját elméjüket, ezzel hozzásegítve őket egy jobb élethez.
A kolostor a közelmúltban népszerű kirándulási célponttá vált a katmandui lakosok és turisták számára. Szombatonként rendszeresen több száz látogatót kap, de a kolostor a hét többi napján kívülállók számára nem látogatható.Az alapítók szándékát a kolostort irányító szerzetesek a mai napig őrzik, így  Kopan egy egyedülálló hely, ami találkozóhely a kelet és a nyugat, a vallásos és a világi élet között.

 


Thrangu Tashi Yangtse Monastery


A kolostor a Namo Buddha nevű kisvárosban található Katmandutól 40 kilométerre. Nepál egyik legfontosabb zarándokhelyének tartják a hozzá fűződő legenda miatt, amely Buddha cselekedetét mondja el, amivel egy anyatigris életét mentette meg.
Ennek az áldozatnak az emlékére alapították a kolostort, azon a helyen, ahol a legenda szerint a tigris barlangja állt.

A kolostort körül ölelő táj ideális hely a meditációra, a környező
dombok egy nyolc szirmú lótuszt formálnak, és a helyiek szerint nyáron hűvös déli szél fúj, télen a meleg, szelíd nap olyan, mint a fiatalok tiszta és ragyogó arca.
A kolostor viszonylag új, 1978-ban alapította Khenchen Thrangu Rinpoche. A körülmények kezdetben nagyon egyszerűek voltak, mert a környéken nem voltak kiépítve az utak és nem volt sem víz, sem áram. Az idők folyamán mégis sikerült a három fő egységet létrehozni: egy iskolát, amely a buddhista filozófia tanulmányozására összpontosít, a meditációt szolgáló
gyűléstermeket és a kiszolgáló tevékenységeknek helyet adó épületeket.

A kolostor alapításának célja, hogy az embereket a béke és erőszakmentesség útjára terelje.
A hegytetőn található kolostor főépülete hat emelet magas, amit íves indiai stílusú két szintes aranytető zár le. Ez az épület tartalmazza a közösségi területeket, ahol imádkozni, enni, pihenni lehet. A fő templom csarnok a negyedik emeleten található, aminek harminchat pillére van, mindegyik tetején aranyozott bronz Buddha szobor található. A plafont tizenöt mandala díszíti és a fő szentély mögött egy kisebb szentély található, a szentély előtt pedig egy nagy terasz, ami a környező hegyekre néz.

Az épület arany teteje mérföldekről látható, az épület többnyire vörös, narancssárga és sárga, arany színű dekorációval van díszítve. Szintén itt, a főépületben található a könyvtár, tantermek, hiszen a viszonylag új alapítású kolostorban egy jelentős buddhista iskola is található. A kolostor komplexumnak egy klinika is a részét

képezi, ami nem csak a szerzeteseknek és a kolostor látogatóinak nyújt orvosi segítséget, de a környező települések alapvető egészségügyi ellátásáról is gondoskodik.
A fő templomtól délre számos szép, többszintes épület található, ez a szerzetesek lakóhelye.
A komplexum több mint 250 szerzetesnek ad otthont, de szívesen látnak látogatókat is, akik a kolostor vendégházát tudják igénybe venni.


Lumbini


Lumbini szintén nagyon jelentős zarándokhely. Fontosságát az adja, hogy a történelmi Buddha  (Shakyamuni) ezen a helyen született. Itt azonban nem csak egy kiemelkedő kolostor vagy sztúpa képezi a zarándoklatok célpontját. Lumbini tulajdonképpen egy kert, egy jól körül határolható terület, hosszúsága 4,8 km, szélessége 1,6 km.


A Lumbini szent helyét egy hatalmas kolostorzóna határolja, ahol csak kolostorok építhetők, nincsenek üzletek, szállodák vagy éttermek. Ebből következik, hogy a területet számos kolostor veszi körül. A keleti oldalon vannak a Theravadai kolostorok, a nyugati oldalon pedig a Mahayana és a Vajrayana kolostorok.
A különböző buddhista hagyományok kolostorain kívül itt találhatjuk még a szent Bodhi fát,a Mayadevi templomot, az Ashokan oszlopot és egy ősi fürdőkertet is, valamint egy gyönyörű régészeti lelőhelyet, ami az UNESCO világörökség része.

A Himalája lábánál található lélegzet elállító panorámájú Lumbini erős mágnesként vonzza a zarándokokat és a természet szerelmeseit egyaránt.
A területen számos ország épített buddhista imahelyeket és kolostorokat, például Kína, Japán,Sri Lanka, Mianmar, Németország. Érdekes megfigyelni a különböző építészeti megoldásokat. A kertben helyezkedik el a Mayadevi templom, aminek története 2200 évre nyúlik vissza és az itt talált régészeti leletek tanúskodnak arról, hogy ez Buddha szülőhelye, mely régen India, ma Nepál területéhez tartozik.


Érdemes végig sétálni a kerten és békés, meditatív helyszínt találni.