Nepáli kávé termelés

Nepáli kávé termelés

November 04, 2018

A kávé az egyik legtekintélyesebb alkoholmentes ital a világon, világkereskedelmi forgalma a kőolajét követi.  Az Etiópiában a 850-os években történt felfedezése óta népszerűsége egyre növekszik, napjainkban már több milliárd ember fogyasztja rendszeresen. Több, mint száz országban termesztik, hagyományos termőterülete a 26o-27o északi szélességi fok közé esik. Nepál a hagyományos kávétermelő területeken kívül található, de speciális földrajzi adottságai alkalmassá teszik kiváló minőségű kávé előállítására, annak ellenére is, hogy a kávé nem őshonos Nepálban.

A kávé Burma felől érkezett Nepál Gulmi tartományába 1938-ban, de a késő 1970-es évekig egyszerű dísznövényként termesztették, csak 1976-ban minősítették potenciális mezőgazdasági növénynek.

Palpa Madan Pokhara tartományban telepítették az első kávéültetvényt 1979-ben, ami néhány éven belül elérte a kereskedelmi méretet. Az első pár év bebizonyította, hogy a viszonylag magasan fekvő területek (800-1600 méter) száraz és hűvös éghajlata kiváló a kávécserje számára.

Az első kávéültetvény olyan agrár-erdészeti modellt mutatott be, ami széles körben vonzotta a hazai és nemzetközi látogatókat egyaránt. Lassan ez a modell elterjedt a környező településeken, majd a távolabbi tartományok is átvették a kávétermelésnek ezt a módját és a kormány támogatásával egyre több kávéültetvényt telepítettek országszerte.

Az első ültetvény úttörő munkát végzett az organikus kávétermelés 1989-es elindításában és jelentős szerepet játszott a Nepáli Kávétermelők Szövetségének 1991-es megalapításában. A szövetség 1998 óta szervezi az organikus kávétermelés elméleti és gyakorlati hátterének képzését nemzetközi szakértők bevonásával. Ennek köszönhetően 1998 óta Nepálban kizárólag organikus kávét termelnek. Az itt termelt arabika változatai elérik a mexikói és salvadori világhírű kávék magas minőségi szintjét.

A nepáli kávétermelők hisznek a jó minőségben és a fenntarthatóságban. Annak érdekében, hogy ezt szinten tartsák kialakítottak egy olyan gazdálkodási gyakorlatot, amihez minden szinten szigorú minőségellenőrzési rendszer kapcsolódik. A központi szerv a Nepáli Kávétermelők Szervezete (NCPA), tartományi szinten a Kerületi Kávétermelők Szervezete látja el a minőségellenőrzési feladatokat, míg települési szinten Kávétermelők Csoportja felügyeli a termelés és feldolgozás folyamatait.

A fenti szervezetek képzett munkatársai közreműködnek az organikus termelésben és feldolgozásban. Segítő kezet nyújtanak továbbá a maguk módján a hatékony ültetvény telepítésben, a minőség javításában és a termékek piaci promóciójában.

A Nepal Organic Coffee Products (NOCP) a legnagyobb és legsikeresebb kávégyártó cég Nepálban. Nem csak a kávétermelés, de a feldolgozás szintén a legmagasabb minőségi előírások betartásával történik: a kávébab hántolása után következik a kézi válogatás és osztályozás annak érdekében, hogy hibás babok ne kerüljenek a feldolgozott termékbe. Ezt követően pörkölik, őrölik és csomagolják a kávét a vevő kívánságának megfelelően. A magas minőség elérése érdekében a cég Dél-Ázsia és Amerika organikus farmjain képzett szakembereket foglalkoztat 1998 óta. A cég büszke arra, hogy 25 éve termel nemzetközi szinten elismert minőségű kávét, amit számos díjjal jutalmaztak a nemzetközi kávéminősítő intézetek.

A NOCP fő terméke a Himalayan Arabica kávé, ami nem csak az egyik legjobb nepáli kávé, de valószínűleg a világ egyik legnépszerűbb kávéja, köszönhetően a hegyvidéki termőterületnek, az alacsony savtartalmának, természetesen alacsony koffein tartalmának és jó ízének. Két hónapja került forgalomba a Mt.Everest aminek jellemzője szintén az alacsony koffeintartalom, de testesebb kávé, mint a Himalayan Arabica. Mindkét kávé alkalmas bármely kávéfőzőben történő felhasználásra.