Minden amit tudni érdemes Nepálról

Minden amit tudni érdemes Nepálról

Oktober 08, 2018

Nepál területe 147.181 km2, délről India, északról Kína határolja. Fővárosa Katmandu, a legnagyobb vallás a hindu, ami államvallásnak számított 2006-ig, de megtalálható a buddhizmus, a kirant (helyi vallás, egy fajta sámánizmus), az iszlám és a kereszténység is. A különböző vallások követői békésen élnek egymás mellett, nem jellemző feszültség vagy konfliktus a különböző vallási csoportok között. Az ország népessége dinamikusan növekedett az elmúlt 50 évben, 1970-ben 17 millió lakosa volt az országnak, ami napjainkban megközelíti a 30 milliót.

Nepál időszámítása egyedül álló, az ország egyben egy külön álló időzóna, a közép-európai időhöz képest nyáron 3 óra 45 perccel, télen 4 óra 45 perccel tér el. A nepáli új év a hold járásához igazodik, első napja általában április 11 és 15 közé esik.

A népesség összetétele nagyon vegyes, az etnikai összetétel az indoeurópaitól a mongoloid típusig terjed, sok esetben saját nyelvvel, nyelvjárással és szokásokkal. Az ország hivatalos nyelve a nepáli, de a 2011-es népszámlálás szerint összesen 123 nyelvet beszélnek az országban. Jelentős a tibeti menekültek száma, akik állampolgárság nélkül élnek az országban. Az országban megtalálható az indiaihoz hasonló kasztrendszer, de korántsem olyan erős, nyitottabbak, elfogadóbbal a más kaszthoz tartozókkal. A lakosság nagy része vidéken lakik és földművelésből él, de nagyon sokan dolgoznak külföldön és haza küldik a keresetüket a családnak, így segítve a megélhetést, ami az elzárt falvakban, magasabb területeken szinte elképzelhetetlen más forrásból.

A két legjellemzőbb vallás a hindu (80%) és a buddhizmus (11%), de az európai ember számára nehezen megfogható módon sok esetben összefonódik a két vallás és nehezen lehet elkülöníteni a vallási praktikákat, hiedelmeket. Rendszeresen találhatunk olyan templomokat, monostorokat, amelyek mindkét vallás hívői számára nyitottak, buddhisták és hinduk is imádkoznak az eltérő nevet viselő, de ugyanazt szimbolizáló istenséghez.

A trópusi monszun éghajlat a meghatározó az alacsonyabban fekvő területeken, viszonylag enyhe téllel, forró nyárral és az ezután következő monszun évszakkal, de mivel magasabban fekszik, mint India, a nyár nem annyira forró. A hegyvidéki területeken nem jellemző a monszun, jellemzően hűvösebb, szárazabb az időjárás ezeken a területeken.

 

A nepáli emberek

A turisták általában a táj, a kulturális háttér és a vadon élő állatok miatt keresik fel az országot, de az ide látogatók egyik legmaradandóbb emléke a helyiek veleszületett barátságos viselkedése lesz. Tegyük össze a két kezünket és mondjuk azt, hogy „nameste” és a világ egyik legszélesebb mosolyával fogunk találkozni. Klisének tűnik, de a nepáli az egyik legbarátságosabb nemzet a világon. Nameste az általánosan elfogadott köszöntés, aminek jelentése leginkább úgy fordítható, hogy a bennem lévő isten köszönti a benned lévő istent.

Nem is csoda, hogy a nepáli emberek barátságosak, hiszen számtalan különböző etnikum, kultúra és vallás él együtt békében az országban. Lenyűgöző megfigyelni, hogy ezek a különböző embercsoportok hogyan alkalmazkodtak a környezetükhöz. Érdekes megfigyelni, hogy vidéken még mindig kézműves módon készítik az eszközeiket, ételeiket. A nepáli falvak meglátogatása olyan, mint egy szabadtéri múzeum bejárása. A nagyvárosokban a modern élet keveredik az ősi hagyományokkal, ami különösen jól látható az ünnepek, fesztiválok alatt. Mivel a nepáli emberek rendkívül barátságosak, talán ez a fő oka annak, hogy az oda látogató nem maradhat turista sokáig. Amint egy turista megismeri a helyet és az embereket, onnantól kezdve nem számít idegennek, hanem értékes vendégnek és a vendéget a nepáliak istennek tekintik.

A 2015-ös földrengés

2015 április 25-én 7.8-as erősségű földrengés rázta meg az ország középső részét. Ez volt az első nagy földrengés nyolcvan év után, epicentruma 80 kilométerre volt a fővárostól. Erősségére jellemző, hogy a főváros, Katmandu pozíciója másfél méterrel elmozdult déli irányba. Az első nagy földrengést több száz utórengés majd egy második nagy földrengés követte. Több mint 9.000 embert halt meg és közel 22.000 ember sérült meg az összeomló épületek alatt, a földcsuszamlások és a lavinák következtében. A földrengés elpusztított félmillió otthont, több elszigetelt település a földdel vált egyenlővé. Sok történelmi és vallási jelentőségű épület is elpusztult vagy nagy mértékben károsodott.

Az ország lassan felgyógyul a 2015-ös nagy földrengés okozta sokkból és visszatér a régi kerékvágásba. Újra kedvelt turista célpont, kultúrája és a változatos földrajzi környezet turisták tömegeit vonzza.

Turizmus

Nepál fő bevétele az ide látogató turistáknak köszönhető. Az ország nagyon gyorsan regenerálódott a földrengés után, 2017-ben már újra a világ egyik legvonzóbb turisztikai célpontjaként említette több vezető turisztikai portál. A LonelyPlanet a világ legjobb ár-érték arányú turisztikai célpontjának nevezte az országot, ami köszönhető a változatos földrajzi és kulturális háttérnek és a világ egyik legbarátságosabb népeként számon tartott nepáliaknak.

Turisztikai vonzerejének egyik legfontosabb eleme az ország északi részén található Himalája a nyolc nyolcezer méter feletti csúcsával. Több ezer ösvény halad át ezen a területen és nyújt szinte korlátlan lehetőséget a túrázóknak és hegymászóknak.

Az ország déli, alacsonyabban fekvő területe a maga párás éghajlatával tökéletes a dzsungelt és vadon élő állatokat kedvelők számára. Az itt szervezett szafarik lehetőséget nyújtanak a helyi élővilág – tigrisek, indiai orrszarvú, elefánt, leopárd és vörös panda – megismerésére. A madarak kedvelői számára is vonzó ez a terület, hiszen 900 különböző madárfaj él itt, beleértve néhány Nepálban őshonos fajt. Napjainkban a fejlődő közlekedési infrastruktúra lehetővé teszi, hogy ez a terület is professzionális idegenforgalmi célpontként működjön.

A természeti csodákon túl rengeteg embert vonz az ország kulturális és vallási sokszínűsége is. Nepál kultúrája egyedül állóan gazdag és változatos, köszönhetően az együtt elő számtalan népcsoportnak és vallásnak. Nem csoda, hogy az ezer templom földjeként ismerik, hiszen csak a Katmandu völgyben több mint háromezer templom van, ami szinte felfoghatatlan lehetőséget kínál az ide látogatóknak, hogy elmerüljenek a vallási és kulturális örökségben.  De földrajzi elhelyezkedésének köszönhetően Nepál továbbra se tömegturisztikai célállomás, őrzi egzotikus jellegét, ezzel kínálva különleges élményt a turistáknak.

Hegymászás, túrázás

Nepál világszerte híres természeti szépségéről, ami egyedül álló topográfiájának köszönhető. A legmélyebben fekvő területe 70 méterrel tengerszint felett helyezkedik el, legmagasabb pontja egyben a világ legmagasabb pontja, a Mont Everest (nepáli nevén Sagarmatha, tibeti nevén Csomolungma), aminek tenger feletti magassága 8.848 m. Összességében a Himalája a világ legmagasabb hegysége, 1300 csúcsa közül 10 nyúlik 8.000 méter fölé és ebből a 10 csúcsból 8 Nepál területén található.

A trekking az egyik legnépszerűbb tevékenység Nepálban, sokan érkeznek a világ minden területéről meghódítani a különböző csúcsokat. A lehetőségek széles választéka lehetővé teszi bármilyen korú és képességű ember számára, hogy megtalálja a számára megfelelő túrázási lehetőséget, legyen az a legmagasabb csúcsok megmászása, vagy egy kisebb kihívást jelentő túra. Még azok számára is elképzelhető egy-egy túra, akik ilyen terv nélkül érkeznek az országba, mert a vezetők és a szervezett túrák széles kínálatából lehet választani, valamint az összes felszerelést be lehet szerezni helyben. Csak napok kérdése egy komolyabb túra megszervezése. A túrázó a legritkább esetben magányos Nepálban. Általában a túrázás nem egy elhagyott tájon való vándorlást jelent, a túrák nagy része jól jelzett túraútvonalakon halad, amit nem csak a trekking szerelmesei, de a helyiek is rendszeresen használnak. Az útvonalak mellett megtalálható települések és teaházak lehetővé teszik a túrázók számára a pihenést, regenerálódást, legyen szó pár percről vagy egy éjszakáról. A nepáli emberek sajátos kultúrája és fenntartás nélküli barátságos viselkedése szintén meghatározója a túráknak.

A túrázás legjobb időszakai a száraz és meleg időszakok, jellemzően a márciustól júniusig és a késő szeptembertől novemberig terjedő időszakok. Ilyenkor a hőmérséklet elviselhető és az égbolt általában tiszta, bár májustól kezdődően már lehet több-kevesebb esőre számítani. A monszun időszak alatt a túraútvonalak általában üresek és földcsuszamlások akadályozhatják a haladást. A téli hónapok kellemesek a mélyebben fekvő területeken, de a magasabban fekvő területeken túl hideg van.

Szinte mindenki találhat a képességinek megfelelő túrát, a legkisebb állóképességet igénylő túrák már azok számára is elérhetők, akik képesek néhány órát nem megterhelő emelkedőkön felfelé gyalogolni. Természetesen a hosszabb túrák, az átkelés a magasabb hágókon és távoli területek elérése már nagyobb állóképességet kíván meg. Az 5.650-6.500 méteres csúcsok elérése már komolyabb hegymászó felkészülést igényel. Tisztában kell lenni azzal, hogy indulás előtt be kell szerezni a megfelelő engedélyeket.

Nepáli ünnepek

Nepálban a mai napig nagy jelentősége van a vallásnak, ezért a legtöbb nepáli ünnep gyökerei a hinduizmusban és a buddhizmusban keresendők. Ezek az ünnepek és fesztiválok több naposak is lehetnek, melyek közül az alábbiak a legfontosabbak, de számos más ünneppel is találkozhat az oda látogató.

Dashain Festival: a hinduk és a nepáliak is ünneplik gyakorlatilag a világ minden területén, sok külföldön élő nepáli ekkor tér haza, hogy együtt ünnepelhessen a családjával. Ez a leghosszabb és legjelentősebb fesztivál a naptárban, általában szeptemberre vagy októberre esik, időpontja évről évre változik, mert a dátum a holdjáráshoz igazodik, hivatalosan 6 napos időszakot jelent, de teljes hossza 15 nap, általában a monszun időszakot követi. Általánosságban elmondható, hogy Dashain fesztivál során a jó győzelmét ünneplik a gonosz felett.

Buddha Jayanti: Ez a nap Buddha születésnapja, ami a gregorián naptár szerint általában májusra esik. A buddhisták számára ez a nap különös jelentőséggel bír, hiszen Buddha Nepálban született.

Chhath Puja: négy napos ünnep a Nap tiszteletére, amikor is megköszönik a „földi élet összes formájának a fenntartását”. A hinduk a napot a gyógyulás, a növekedés és az általános jólét forrásának tartják. Az ünnephez köthető szokások magukban foglalják azokat a rituálékat, amelyekkel hosszú és egészséges életet kérnek maguknak és szeretteiknek.

Nepáli Új Év: A hivatalos nepáli új év általában április 11 és 15 közé esik a hold járásától függően. Valójában a számtalan együtt élő különböző etnikum miatt kilenc különböző új év van Nepálban, de ez az a dátum, amelyet mindannyian ünnepelnek.

Maha Shivaratri: Az egyik legfontosabb hindu ünnep, a tavasz érkezése előtt ünneplik és Shivának ajánlják. Ellentétbe a legtöbb hindu fesztivállal Maha Shivaratri ünnepe éjszakai ünnep, a hívők egész éjszaka virrasztanak és imádkoznak, ezzel ünneplik Shiva képességét a sötétség és a tudatlanság legyőzésére. A templomok körül szent tüzeket gyújtanak. A hivatalos ünnepség éjfélkor kezdődik, az ünneplők a markukban vizet visznek, hogy felajánlják a kőcsillagnak, amely Shiva szimbóluma.

Néhány nepáli turisztikai célpontjai:

-Katmandu és a környező dombok, templomok

-A régi királyi város Bakhtapur

-A Boudanath Stupa, a világ legnagyobb sztúpája, aminek eredete a 6. századra nyúlik vissza

-Pokhara városa, ami a Himalája kapuja és innen az Annapurna alaptábor

-Wildlife szafari a Chitwan Nemzeti Parkban

-Túrázás a Langtang Nemzeti Parkban, élvezni az egyedül álló kilátást a hegyekre, felfedezni a cédrus erdőket, vadon élő állatokat és megismerkedni a vidéki élettel

-Az Everest Alap Tábor meglátogatása

-Buddha szülőhelyének, Lumbininak a meglátogatása

-A Himalája alsó területeinek a meglátogatása, a sherpák életének megismerése.