Mit lehet tudni a malákról? Mire használják őket?

Mit lehet tudni a malákról? Mire használják őket?

März 29, 2018

A malákról bővebben:

A mala több, mint egy divatos nyaklánc. A mala gyöngyök segítenek megtalálni a test, a lélek és az elme nyugalmát, ez az oka, hogy olyan sokan ösztönösen vonzódnak a mala gyöngyökhöz. A mindennapi életben a mala gyöngyöket emlékeztetőként viseljük, aminek az érintése segít megnyugtatni az elmét a mindennapi megpróbáltatások során.

Eredetileg a mala a meditáció gyakorlásánál használatos számláló eszköz. A mala általában 108 gyöngyből és egy végső, nagyobb úgynevezett guruszemből áll, amit hívhatnak még „sumeru”-nak, „bindu”-nak, „stupá”-nak és a „guru gyöngy”-nek is. Mindig az emelletti gyönggyel kell kezdeni a számolást és a védikus hagyományban nem átlépik ezt a különleges gyöngyöt, hanem ehelyett megfordítják a számolás irányát.

A mala gyöngyöket készíthetik drágakövekből, féldrágakövekből, kristályokból, fából, csontból vagy rudraksha magból, ezek mindegyike bizonyos energiákat hordoz. A mala nyakláncként vagy karkötőként való viselése segít megmutatni az anyagának az erejét, de alapvető célja a meditáció segítése. A gyöngyök segítenek a meditációt gyakorlónak a számolásban. A számolás a hüvelykujj és a mutatóujj segítségével történik, a tiszteletlenség jele, ha a gyöngyök megérintik a középső ujjat.

Gyakran láthatunk olyan malákat, amelyek további három, a többitől eltérő szemet is tartalmaznak. Ezek négy, egyenként 27 szemnyi részre osztják a malát. Azt mondják, hogy számos oka van annak, hogy 108 szemes a mala. Ezek közül az egyik, hogy a mala 100 szeme a bennünk rejlő ősi tiszta 100 békés és haragvó istenséget szimbolizálja, a 8-as szám pedig a megvilágosodásunk előtti nyolc bódhiszattva szintet. A záró szem testesíti meg a megvilágosodást.

De más források szerint ez a szám szimbolizálhatja azt is, hogy 108 energia vonal vezet a szívcsakrába, továbbá, hogy a nap átmérője 108-szorosa a Föld átmérőjének, illetve a két égitest között a távolság a Nap átmérőjének 108-szorosa.

Mivel a tibeti buddhista gyakorlat fontos része – mentálisan vagy hangosan – megismételni bizonyos mantrákat több ezer vagy akár több százezer alkalommal, ezért hasznos az imák számolásánál malát használni, ami segít a számolásban, úgy működik, mint egy spirituális abakusz. A mala használata során általában a leggyakoribb mantrákat ismétli a használója, mint az „Om mani padme hum”, „Om tare tuttare ture soha” vagy „Om muni muni maha munize soha”.

Hagyományosan, a meditáció során hüvelykujjunkkal mozgatjuk a szemeket. Ily módon mantránként egy-egy szemet pörgetünk át a mutatóujjon. Amikor a záró szemhez érünk, új kört kezdve, megfordítjuk a malát a másik irányba. Ez azt jelképezi, hogy a bódhiszattva, amikor eléri a megvilágosodást, visszatér a feltételekhez kötött világba, hogy segítségére legyen minden lénynek, és elvezesse őket a megvilágosodáshoz.

A tibeti kultúrában alapvetően nincsenek szigorú szabályok a malákra és a mantrák számolására vonatkozóan. Mindenki kicsit másképp csinálja. Általában azt javasolják, hogy a bal kezeddel használd a malát, de néhány tibeti a jobb kezével végzi a gyakorlatokat. Vannak általánosan elfogadott módszerek a mala használatára vonatkozóan, de ezek kevésbé számítanak, mint a szándék és az imádság. Ha tiszta szívvel ismétled a mantrát a mala használata közben, akkor a megfelelő dolgot csinálod.

A legjobb motiváció a mala használat közben, hogy mindig, amikor elérjük a 108-adik gyöngyöt, akkor mélyen átérezzük hogy ezáltal elértük a megvilágosodást is. Ilyen módon mikor visszafelé haladunk a gyöngyök morzsolgatásában, már azzal a tudattal folytatjuk, hogy nemes bódhiszattvaként a lények javára ismételjük a mantrákat. Ez erősíti a bódhicsittát a megvilágosodástudatot.

Néha két számláló is helyet kap a malán, melyek egy rövid zsinórból és ráfűzött apró gyűrűkből állnak. Az egyik dordzsével, a másik csengővel díszített. Ezek plusz segítségként szolgálnak az elmondott mantrák számlálásában, mivel minden kör után áttolhatunk egy gyűrűt a zsinór másik végére.

A malákat különböző tevékenységekre használhatjuk:

-gyógyító: ezekhez fából és magvakból készült mala javasolt

-bőséghozó: drágakövekből készült mala javasolt

-védelmező tevékenység: türkiz vagy rudraksha mala javasolt

A 27 szemes csukló mala is ugyanilyen hatékonyan alkalmazható, hiszen 4x 27 az 108.

A malákat nem csak buddhisták hordják, bárki viselheti. Nem véletlen, hogy megtetszik egy adott kőből/kő összeállításból álló mala, hiszen az adott ásványkő oldja az éppen aktuális külső-belső világ történéseit, vagy akár segíti az egészséges, szeretetteljes, boldog állapotok elérését, megtartását.

Hogyan válasszunk malát?

A tökéletes malát keresed, de nem tudod, hogy hogyan válassz? Nincs rossz módja annak, hogy kiválaszd a maládat, de van néhány szempont, ami segíthet a választásban.

  1. Mihez vonzódsz? Általában az első mala, ami vonz az igazi. Ne állj ellen ennek a vonzásnak, fogadd el, engedd, hogy ez a vonzás vezesse a szívedet és a választásodat. Nem kell, hogy tudd az okát a vonzódásnak, mert ez általában ösztönös, a kövek ereje és energiája vezet el a megfelelő malához.
  2. Mit próbálsz elérni? Minden mala gyöngy más-más szándékot hordoz. Amikor a tökéletes gyöngyöt keresed, kérdezd meg magadtól, hogy mit szeretnél elérni. „Szeretnék több szeretetet az életemben? Szeretnék nagyobb jólétet? Szükségem van több erőre?” Mivel a mala gyöngyök több féle anyagból készülnek, amelyek más-más energiát hordoznak, ezért a jól feltett kérdések és az azokra adott válaszok segíthetnek megtalálni a megfelelő malát.
  3. A mala választás során tegyük fel még magunknak azt a kérdést is, hogy mire szeretnénk használni a malánkat: meditációra vagy emlékeztetőként a szándékaink elérése céljából. A mala mindkettőre alkalmas, de ha meditációra használjuk, akkor célszerűbb lehet olyan malát választani, ami rendelkezik a plusz két számlálóval.

Ha nem tudsz malát választani, mert túl sok az információ vagy többféle is tetszik, egyszerűen hallgass a megérzésedre, és jól fogsz dönteni. Egyszerűn csak szeretned és használnod kell!