Patan, a nepáli buddhista boltok kézműves termékeinek bölcsője

Patan, a nepáli buddhista boltok kézműves termékeinek bölcsője

Mai 24, 2020

Aki abban a szerencsés helyzetben van, hogy turistaként meglátogathatja Nepált, annak rengeteg élményben lehet része. Az ország rendkívül gazdag látnivalóban, legyen szó a minden képzeletet felül múló Himalájáról, a helyi kultúráról, a vallásról, az építészeti és művészeti örökségről vagy a kézműves termékekről. Természetes, hogy az ide látogató szeretné Nepál egy kis darabkáját magával vinni és sokáig emlékezni az itt eltöltött időre. Ennek a legjobb terepe a helyi boltok és piacok felkeresése, aminek elmulasztása nagy hiba lenne, hiszen ezek a helyek tovább árnyalják az országról alkotott képet.

 

Számos különböző boltot és piacot lehet találni Katmanduban és Pokharában, de az ország más városaiban is számos bolt lelhető fel a méltán híres helyi kézművesek termékeivel. Szinte az összes piac nyitva van reggeltől késő estig. Ha színvonalas és jó minőségű buddhista ajándéktárgyat keresünk, akkor egy idő után fel fog tűnni, hogy nagyon sok termék származási helye megegyezik, forrásként Patan városa van feltüntetve.

 Patan, újabb nevén Lalitpur, városát a művészetek városának is nevezik és gazdag művészeti örökségéről és kézműves hagyományairól ismert. 160,000 fős lakosságának túlnyomó többsége hagyományos kézműves termékek előállításával foglalkozik, amelyek nagy része a buddhista vallásgyakorlást szolgálja. A helyi kézművesek egyik legfontosabb célja, hogy segítséget nyújtsanak a dharma gyakorlásához. Hitvallásuk szerint a legértékesebb jutalom, amit elérhetnek az a dharma gyakorlók boldogsága és a vallásgyakorlás során elért fejlődésük. A város évszázadok óta Nepál művészeti központjaként ismert, innen származnak az ország leghíresebb kézművesei és művészei.

 

Azt mondják, hogy a várost a buddhista Dharma csakra (az igazság kereke) alapján tervezték és építették. Négy nagy sztúpa található a város négy sarokpontján. Ezeket a monda szerint Ashoka indiai császár építette, amikor 2250 évvel ezelőtt zarándokútja során megérkezett a Katmandu-völgybe. A mai napig álló négy sztúpát valóban az ősi idők szelleme lengi körül. Érdekes megjegyezni, hogy egyedül ebben a városban és a közvetlen környékén 1200 különféle formájú és méretű buddhista emlékmű található.

 A város legfontosabb pontja mégis a központjában fekvő Patan Durbar tér, aminek jelentőségét mutatja, hogy az UNESCO világörökségének is a része. A tér története az idők homályába vész, de a helyiek azt tartják, hogy kialakulása annak köszönhető, hogy két fontos ősi kereskedelmi út keresztezte egymást itt. Ami biztosan tudható, hogy az ókor óta egy virágzó város terült el itt. Pontosabb adatok az 1600-as évek óta lelhetők fel, amikor a Malla királyok komoly változtatásokat hajtottak végre. A jelenlegi épületek nagy része az ő idejükből származik. Patan jelentőségét nem csupán az adja, hogy rendkívül gazdag a művészeti és kézműves ipara, de egyben a legrégebbi buddhista város is.

Azonban napjainkban már nem csupán a buddhista vallás tartja egyik kiemelkedő jelentőségű történelmi központjának, de fontos központja a hindu vallásnak is. Jelentőségét mutatja, hogy a főtéren és környékén 55 fontos templom található és 136 udvar található. A kisebb udvarok nagy része házakkal körül vett közös terület, amelyeket világi és vallásos térként is használnak. A legtöbb ilyen udvarban sztúpák, háromdimenziós mandalák és Buddha szentély található. A nagyobb udvarok adnak helyet a kolostoroknak. Ezek teljesen vallási terek és ellentétben a kisebb udvarokkal, ezek nem látogathatók. A 2015-ös nagy földrengés komoly károkat okozott, de folyamatosan dolgoznak az újjáépítésen és a tér már újra látogatható.

 A téren túl érdemes felfedezni a helyi kézműves műhelyeket és boltokat. A művészek és kézművesek műhelyei szerte a városban megtalálhatók, csak úgy, mint az itt készült termékeket értékesítő boltok. Patan büszke arra, hogy világhírű thangka festők dolgoznak a városban, akiknek műveit sok országba exportálják. Szintén nagyon fontos a fémművesség. Az itt megmunkált hangtálak és egyéb fém tárgyak jelentős része kerül az ország legfontosabb buddhista kolostoraiba. De ezen túl számos fafaragó és fazekas is dolgozik a városban. Ezek a kézművesek büszkék arra, hogy őrzik az ősi hagyományokat és ugyan olyan gyönyörű, kifinomult és bonyolult tárgyakat készítenek, mint középkori elődeik. De nem csak a kézművesek, az építőmesterek is messze földön híresek. Erre az egyik legjobb példa, hogy itt született a 12. században Araniko, a híres építész, aki Pekingben felépítette a híres fehér sztúpát. Ennek az épületnek kulcsszerepe van a kínai kultúrában, mert ez honosította meg az országban a pagoda stílusú építészetet a helyiek elmondása szerint. 

 

Aki meglátogatja a Katmandu szomszédságában fekvő várost az azt fogja tapasztalni, hogy jóval vidékiesebb, mint a főváros. Utcái keskenyebbek és a jármű forgalom jóval kisebb. Ennek köszönhetően annak, aki Katmanduból érkezik olyan érzése van, mintha időutazáson venne részt. A téglával borított utakat kézműves üzletek szegélyezik. Szinte minden utcasarkon sztúpa vagy templom található. A város tökéletes hely a művészet és történelem kedvelőinek. De nem kell művésznek lenni, hogy a turista értékelje a nepáli művészet és történelem szépségét, mert ebben a városban minden út egy festménynek és minden templom egy élő szobornak tűnik. A művészet az oka a város virágzásának és a  motiváció a helyieknek minden reggel, hogy új napot kezdjenek.