JÓTÉKONY REZGÉSEK EGY KÜLÖNLEGES TÁLBÓL – TIBETI HANGTÁLAK

JÓTÉKONY REZGÉSEK EGY KÜLÖNLEGES TÁLBÓL – TIBETI HANGTÁLAK

2022 okt. 13.

A tibeti hangtálak egyfajta álló harangként segítik a meditációt, a vallási gyakorlatokat, a pihenést világszerte, sőt, mindemellett akár még gyógyításra alkalmasak.

A hangtál a perem rezgésével generál hangot egy alapvető frekvencián, amihez általában két harmonikus felhang társul – ezek együttesen egy figyelemre méltó, egyedi, erőteljes, hosszú ideig tartó harmonikus dallammá állnak össze, amely élénkítő és megnyugtató hatású.

A gyógyítás során a tálak harmonikus rezgéseinek rezonanciáját használjuk az emberi test egyensúlyának helyreállítására, aminek során megpróbáljuk aktiválni, vagy egyensúlyba hozni a test csakráit és energia központját – ilyenkor előfordul, hogy a hangtálat csakra tálnak nevezik.

Hogyan készül a tibeti hangtál?


A hangtálak többségét kézzel készítik, aminek során több folyamatot is végrehajtanak annak
érdekében, hogy tökéletes legyen a végeredmény.
Első lépésként a kívánt mennyiségű fémet megolvasztják a kemencében, amiből aztán kerek
fémformákat készítenek a megfelelő méretben és vastagságban.

 

 

A lemez pontos lemérése után következik a kézi kalapálás a megfelelő méretre és alakra, aminek során 4-5 kerek fémlemezt raknak egymásra, majd kemencében vörösre melegítik.

A lággyá és rugalmassá váló forró fémet a kézművesek addig kalapálják folyamatosan, míg el nem kezd kihűlni – ekkor újra addig melegítik, míg ismét vörös nem lesz, majd folytatják a kalapálást.

Erre azért van szükség, mert a hidegebb fém már nem elég rugalmas, és a kalapálás hatására megtörhet, ami komoly mértékben rontja majd a tál hangját.

 

 

 

Így lesz egyedi minden hangtál

Amikor az állandó melegítésnek és kalapálásnak köszönhetően a tál elnyeri végső alakját, megkezdődik az egyedi munka: a hangtálak tisztítása és kézi csiszolása, vagy polírozása. 

A tibeti hangtálak készítése során alkalmazott módszerek gyönyörű tónusú tálakat hoznak létre.

A tálak külső megjelenése nagyon különböző lehet, néhányat különböző díszítéssel látnak el, mint például a Buddha kép, vagy más spirituális szimbólumok, míg más tálak egyszerű megjelenésűek, külső díszítés nélkül. 

De természetesen a hangtál legfontosabb aspektusa a hangja: minél jobb a hangtál minősége, annál magasabb és tiszta az általa termelt rezonancia.

 

Min múlik a hangtál hangja?

 

 

Annak érdekében, hogy a legtökéletesebb rezonanciát, és ezzel a legtökéletesebb hangot lehessen előállítani a tibeti hangtálak készítése során, hét különböző fémet használnak, amik a tradíció kialakulása idején ismert hét bolygót szimbolizálják.

 Tradicionálisan az alábbi hét fém felhasználásával készül a hangtál:

 • Arany – Nap
 • Ezüst – Hold
 • Réz – Vénusz
 • Vas – Mars
 • Ón – Jupiter
 • Higany – Merkúr
 • Ólom – Szaturnusz

Ezekkel egyrészt a hét bolygó asztrológiai ereje is megjelenik, bevonzódik a tál használata során, másrészt a sokféle fém jelenlétének köszönhető, hogy a tálak ilyen többsíkú és összetett hangzással rendelkeznek.

A fémek különböző ötvözetétől, a tál alakjától, méretétől, súlyától függően más és más hangon szólalnak meg a tibeti hangtálak, ami ráadásul folyamatosan változik: ahogy telik az idő, megfigyelhetjük, hogy egyre teltebbé, összetettebbé válik.

A tibeti hangtál használata

 

Ha még soha nem használtál hangtálat, ne felejtsd el, hogy nem tudsz azonnal tiszta hangot előállítani: ez mindenképp egy kis gyakorlatot igényel, de nagyon megéri egy kis időt belefektetni a gyakorlásba.

Fontos tudni, hogy a hangtál reakciója megváltozhat a használója mentális állapota, hangulata vagy akár energia szintje alapján, és az is előfordulhat, hogy nem mindig ugyanaz a válasz.

Ha elég szerencsés vagy, hogy hangtálat használj, akkor úgy érezheted, hogy a különböző hangok különböző érzelmi húrokat pendítenek meg benned.

Hasznos napi gyakorlat, hogy kipróbáljuk, érzékelünk-e különbségeket a tál hangzásában.

Minél többet játszol a hangtálon, az annál inkább össze fog nőni veled, elkezdesz rezonálni a hanggal, és ez egyre jobban igaz lesz, minél hosszabb idő telik el.

Amint a fentiekből kiderül, a hangtál rendszeres használata teremti meg az igazi kapcsolatot a hangtál és annak használója között.

Összpontosíts a hangtáladdal

 

Nem kell "ok" ahhoz, hogy használd a hangtálat, hiszen az ókori hangtálakról szóló elméletek szerint azt nem csak meditációra és gyógyításra, de szórakoztatásra is használták.

Ha azonban az a cél, hogy a hangtál hangja a tudat csendes állapotába vezessen, akkor általában a legjobb módja, ha a tálra koncentrálva megpróbálsz csendesebb hangzású impulzusokat kiváltani.

Ez kiváló módja annak, hogy az elme összpontosuljon.

Amikor már nem érzékeljük a hangot, akkor elértük a pontot, ahol függetlenné váltunk a környezetünktől.

A peremes játék csodálatos és gyakran koncentrált hangot nyújt, de nem csak a hang, hanem a játék közben végzett tevékenység, a perem megfogása, a tál pozíciójának a megtalálása is elmélyíti az élményt.

Így szólal meg egy tibeti hangtál

Ahhoz, hogy megtapasztalhassuk az hangtál énekét, hasznos megérteni, hogy a hang hogyan jön létre.

Amikor megérinted az éneklő tálat, a fém mozgásban van – ez általában másodpercenként több száz, vagy ezer rezgést jelent, ami megmozgat egy levegőoszlopot, a folyamatos hang pedig, amit hallasz ennek a mozgásnak az eredménye.

Idővel lelassul ez a mozgás, és elhal a hang, megszűnik a súrlódás.

Míg az ütéstől az egész tál mozgásban van, a hang a peremből sugárzik.

Néhány nagyobb tibeti hangtálnál a perem mozgása szabad szemmel is látható.

A peremet lenyomva tartva leállíthatjuk a hangot, míg a perem alatti rész lenyomása csillapítja, de nem állítja le.

A peremtől távolabb eső terület megérintésének kisebb hatása van a perem mozgására és ezzel a tál hangjára.

Hogyan játssz a hangtáladon?

 

Fontos tudni, hogy könnyebb a tálon játszani fával, mint bőrrel vagy filccel, így a kezdőknek mindenképp ez ajánlott.

A legjobb módja a bot kézben tartásának nagyjából ugyanaz, ahogy egy tollat tartunk, hüvelykujj az egyik oldalról, és a következő két legerősebb ujj támasztja meg a botot a másik oldalról - ez biztosítja a legjobb tapadást.

A botnak a tál síkjára merőleges, egyenesen felfelé és lefelé történő helyezése jó módja a kezdésnek, de hasznos lehet a botot a tálca belseje felé dönteni.

Mindig szem előtt kell tartani, hogy a kifejtett erő a tál közepére irányuljon, ugyanis így a bot és a tálca közötti érintkezés állandó marad, és a hang egyenletes.

Ha valamilyen oknál fogva megszűnik a fókusz, akkor a bot elveszti a kapcsolatot a peremmel, és amikor újra visszatér, akkor csikoroghat, vagy zöröghet.

Figyelj arra, hogyan fogod a tibeti hangtálat!

Ha a hangtálat kézben tartva játszunk, akkor kisebb tálakat érdemes az ujjak hegyével megfogni, nagyobb hangtálakat pedig a tenyérben tartani.

Érdemes arra koncentrálni, hogy a lehető legkevesebb érintkezéssel fogjuk a tálakat.

Ha kézben tartjuk a tálat, akkor a rezgése érezhetővé válik, ami intenzívebbé teszi az élményt.

A másik lehetőség, hogy megfelelő felületre helyezzük le a hangtálat: erre alkalmas lehet egy vékony, sűrű szövésű szőnyeg, ami amellett, hogy helyben tartja a tálat, minimalizálja a hang csillapítását, de akár egy jól megválasztott párna is alkalmas lehet erre (azonban ennél szinte kikerülhetetlen, hogy érintse a tál oldalát és ezzel csillapítsa a hangját).

A hangtálak áthelyezésénél fontos szempont, hogy próbáljuk meg mindig két kézzel mozgatni őket, nem érintve a peremet, és a belső oldalt.

A hangtálak változatos célokra használhatók:

 • segítenek jobban érezni magad
 • segítenek a meditációban, jógában, vagy spirituális gyakorlatokban
 • oldják a stresszt
 • harmonizálják a viselkedést
 • alkalmasak gyógyításra
 • felhasználhatók ceremóniák során
 • használhatók hangszerként
 • zaklatott gyermekek megnyugtatására
 • alkalmasak feng shui célokra

 Csakra gyógyítás hangtállal

 

A csakrák az ókori indiai gyógyítási rendszerből származó energiaörvények.

A legtöbb szakirodalom hét fő csakrát tárgyal, de szó szerint több száz energiaörvény van a szervezetben.

A csakra a lényünk és a fizikai lelki aspektus közötti kapcsolat.

Az indiai gyógyítási rendszerben, amikor fizikai zavar áll fenn, egy vagy több csakrát blokkoltnak, diszfunkcionálisnak vagy kiegyensúlyozatlannak tartanak.

A kiegyensúlyozatlan csakrák eredményezik a mentális, érzelmi és fiziológiai diszfunkciók egész sorát.

Történelmileg a csakra kiegyenlítést többféle módon végezték el, de a leghatékonyabban olyan ember hajtotta végre, aki képes vagy érzékelni és/vagy látni a csakrákat, illetve azok egyensúlyhiányát: ők  energiagyógyító technikákat alkalmaztak az egyensúly beállítására.

Mi történik a gyógyítás során?

 

A tibeti hangtálak természetes módon korrigálják a csakrákat: a hanghullámok a szinusz hullámok formájában javítják a kiegyensúlyozatlan csakrák frekvenciáját, aminek során azok visszatérnek a normális működéshez.

A tibeti éneklő tálak használata során a theta agyhullámok összegyűjtésének általános egyensúlyi hatása egyesíti a szinusz hullámok korrekciós hatását, és támogatja az optimális energiaszint elérését minden egyes csakrában.

A folyamat eredményeként kiegyensúlyozott csakrákat kapunk, amelyek fokozzák a sejt szintű és szisztémás gyógyulást az egész testben, amit a theta ritmusok segítenek.

Ismételten hallgatva a hangtál által generált speciális hangokat, ez segíthet a testnek/léleknek a toxicitás és a beteg állapot megszüntetésében, miközben egyidejűleg manipulálja a csakrákat és a fizikai testet, hogy egyensúlyi állapotban maradjanak, és idővel a test visszatér az egyensúlyi állapotához.

Bár a csakrák távol állnak a mai modern, tudományos tényektől, az ókori irodalom azt sugallja, hogy a csakra kiegyenlítés a gyógyulási folyamat részét képezi, amikor a diszfunkció bármely szintjét gyógyítja.

Az ókori kultúrák által használt technika, a test egyensúlyba hozása talán a mai egészségügy hiányzó láncszeme.

Hangtálak használata feng shui célokra

 

Mind a hangtálak alakja és megjelenése, mind a hangja hatalmas energiát kölcsönöz az otthonunknak.

Központosító, gyógyító és tisztító – ez csak néhány a tálak titokzatos erejéből.

A hangtálak feng shui használata nagyon hasonlít a harangok használatához, mivel a hangtál egyfajta álló harang.

A tál nyitottsága a feng shui alkalmazása során egyfajta extra energia minőséget eredményez, és használatuk nyitottságuknál fogva erősebb energiával bír, mint a harangoké.

Legfontosabb tulajdonságuk, hogy a hangtál képes korrigálni az otthon alacsony vagy megrekedt energia szintjét, valamint folyamatosan frissen és tisztán tartani az energiát a lakásban.

A hangtálak tanítása a mindennapokra

 

 • Lazíts a fogáson:a tálat könnyedén kell tartani, ha nagyon erősen szorítod nem fog énekelni. Ez arra tanít, hogy vizsgáljuk meg, van-e az életünkben olyan terület – karrier, magánélet, kapcsolatok, célok – amit túl szorosan tartunk, ezzel megakadályozva azt, hogy eredményt érhessünk el.
 • Légy következetes:a legjobb eredményre az vezet, ha a botot egyenletes sebességgel és nyomással mozgatjuk körbe a peremen. A sebesség és a nyomás változása rontja az eredményt. Ez arra tanít, hogy meg kell vizsgálnunk milyen életkörülmények között vagyunk ellentmondásosak, és hogyan tudjuk ezt következetességgel kezelni.
 • Légy türelmes:a tál nem kezd énekelni az első érintésre. Ha a technika rendben van, akkor is idő kell, amíg az első hangot meghalljuk, ez kezdő esetében elég hosszú idő is lehet. Ez arra tanít, hogy az eredmények hiánya ne frusztráljon azonnal és ne adjuk fel rövid próbálkozás után a terveinket, adjunk időt annak, hogy az első eredmények megjöjjenek.
 • Élvezd az utazást is, ne csak az eredményeket:ha feszülten csak arra koncentrálunk, hogy a tál énekeljen, akkor nem élvezzük, amit csinálunk és a hang nem vezet a várt meditációhoz. Élvezni kell minden aspektusát a hangtál használatának, a tapintását, a rezgését, a hang csak egy jel, hogy jól csináljuk. Ez arra tanít, hogy ne mindig csak az eredményekre koncentráljunk, élvezzük az oda vezető utat is.
 • Több útvonal is van, keressük meg a számunkra legalkalmasabbat: több módon is megszólaltatható a hangtál, és minden hang örömteli, és elvezet a meditációhoz, ami arra tanít, hogy az életben több módon is el tudjuk érni a céljainkat, bátran választhatunk alternatív utakat, hogy produktívabb, szabadabb, hatékonyabb életet élhessünk.

A tanulság tehát, hogy nyugodj meg, pihenj és hagyd, hogy a hangtál gyógyítson.

Elvégre ezt csinálja már évezredek óta.

A webáruházunkban gépi és kézzel készített hangtálakat egyaránt megtalálsz: válogass kedvedre!

https://www.nepalitermekek.com/collections/tibeti-hangtalak