Jótékony rezgések egy különleges tálból-Tibeti hangtálak

Jótékony rezgések egy különleges tálból-Tibeti hangtálak

2017 nov. 13.

 

A Tibeti hangtál egyfajta álló harang, amely a perem rezgésével generál hangot egy alapvető frekvencián, amihez általában két harmonikus felhang társul. A Tibeti hangtálakat világszerte használják meditációra, zenére, pihenésre és számos más célra.

A tálak segítik a meditációt, a vallási gyakorlatokat, a pihenést és alkalmasak gyógyításra. A gyógyítás során a hangtálat használó a tálak harmonikus rezgéseinek rezonanciáját használja az emberi test egyensúlyának helyre állítására, aminek során megpróbálja aktiválni vagy egyensúlyba hozni a test csakráit és energia központját. Ilyenkor előfordul, hogy a hangtálat csakra tálnak nevezik.

A tálak hangja figyelemre méltó és egyedi, erőteljes, hosszú ideig tartó harmonikus dallam, amely élénkítő és megnyugtató.

A hangtálak többségét kézzel készítik, a tálak elkészítése több folyamatot igényel annak érdekében, hogy tökéletes legyen a végeredmény. A gyártási folyamat során először kívánt mennyiségű fémet megolvasztják a kemencében.

 

A forró olvasztott fémet kiveszik a kemencéből és kerek fémformákat készítenek a megfelelő méretben és vastagságban. A lemez pontos lemérése után következik a kézi kalapálás folyamata a megfelelő méretre és alakra. A kézi kalapálás során 4-5 kerek fémlemezt raknak egymásra, majd kemencében vörösre melegítik, a forró fém lágy és rugalmas, amit a kézművesek folyamatosan kalapálnak, amíg a fém el nem kezd hűlni, ekkor újra felmelegítik, amíg vörös nem lesz és folytatódik a kalapálás.

 

Ez a melegítési és kalapálási folyamat folytatódik, amíg a kívánt méretet és alakot el nem érik. A fémmel csak akkor lehet dolgozni, ha elég meleg, mert a hidegebb fém elveszíti a rugalmasságát, ami ahhoz vezet, hogy kalapálás közben megtörik a fém és ez nagyon rontja a tál hangját.

 

Amikor a kalapálás végén a tál elnyeri végső alakját megkezdődik az egyedi munka, a hangtálak tisztítása és kézi csiszolása vagy polírozása. A Tibeti hangtálak készítése során alkalmazott módszerek gyönyörű tónusú tálakat hoznak létre. A tálak külső megjelenése nagyon különböző lehet, néhányat különböző díszítéssel látnak el, mint például a Buddha kép vagy más spirituális szimbólumok, míg más tálak egyszerű megjelenésűek, külső díszítés nélkül. De természetesen a hangtál legfontosabb aspektusa a hangja. Minél jobb a hangtál minősége, annál magasabb és tiszta az általa termelt rezonancia.

 

 Annak érdekében, hogy a legtökéletesebb rezonanciát, és ezzel a legtökéletesebb hangot lehessen előállítani a Tibeti hangtálak készítése során hét különböző fémet használnak. Általános meggyőződés, hogy a hét fém a tradíció kialakulása idején ismert hét bolygót szimbolizálja, ezzel bevonzva a hét bolygó asztrológiai erejét a tál használata során. A több fajta fém jelenlétével érhető el, hogy az egyes tálak hangzása többsíkú és összetett. A kiváló minőségű új tálak gyönyörű hangzást képesek előállítani, de az idő múlásával a hang változik, összetettebb és teltebb lesz.

 Tradicionálisan az alábbi hét fém felhasználásával készül a hangtál:

Arany – Nap

Ezüst – Hold

Réz – Vénusz

Vas – Mars

Ón – Jupiter

Higany – Merkúr

Ólom – Szaturnusz

A tálak kézműves munkával készülnek és a fémek különböző ötvözetétől és a tál alakjától, súlyától, méretétől függően különböző hangokat produkálnak.

 

 

Tibeti hangtál használata

Ha még soha nem használtál hangtálat, ne felejtsd el, hogy nem tudsz azonnal tiszta hangot előállítani. A tiszta hang előállítása egy kis gyakorlatot igényel, de nagyon megéri egy kis időt belefektetni a gyakorlásba.

Fontos tudni, hogy a hangtál reakciója megváltozhat a használója mentális állapota, hangulata vagy akár energia szintje alapján. Előfordulhat, hogy nem mindig ugyanaz a válasz. Ha elég szerencsés vagy, hogy hangtálat használj, akkor úgy érezheted, hogy a különböző hangok különböző érzelmi húrokat pendítenek meg benned. Hasznos napi gyakorlat, hogy kipróbáljuk, érzékelünk-e különbségeket a tál hangzásában.

Minél többet játszol a hangtálon az annál inkább össze fog nőni veled, elkezdesz rezonálni a hanggal. Minél hosszabb idő telik el annál inkább együtt fogsz rezonálni a hangtál által kibocsátott hanggal.

Amint a fentiekből kiderül, a hangtál rendszeres használata teremti meg az igazi kapcsolatot a hangtál és annak használója között. Nem kell "ok" ahhoz, hogy használd a hangtálat, hiszen az ókori hangtálakról szóló elméletek szerint azt nem csak meditációra és gyógyításra, de szórakoztatásra is használták.

Ha azonban az a cél, hogy a hangtál hangja a tudat csendes állapotába vezessen, akkor általában a legjobb módja, ha a tálra koncentrálva megpróbálsz csendesebb hangzású impulzusokat kiváltani. Ez kiváló módja annak, hogy az elme összpontosuljon. Amikor már nem érzékeljük a hangot, akkor elértük a pontot ahol függetlenné váltunk a környezetünktől.

A peremes játék csodálatos és gyakran koncentrált hangot nyújt, de nem csak a hang, hanem a játék közben végzett tevékenység, a perem megfogása, a tál pozíciójának a megtalálása is elmélyíti az élményt.

Ahhoz, hogy megtapasztalhassuk az hangtál énekét, hasznos megérteni, hogy a hang hogyan jön létre. Amikor megérinted az éneklő tálat, a fém mozgásban van. Ez általában másodpercenként több száz vagy ezer rezgést jelent, ami megmozgat egy levegő oszlopot. A folyamatos hang, amit hallasz ennek a mozgásnak az eredménye. Idővel lelassul ez a mozgás, és elhal a hang, megszűnik a súrlódás.

Míg az ütéstől az egész tál mozgásban van, a hang a peremből sugárzik. Néhány nagyobb Tibeti hangtálnál a perem mozgása szabad szemmel is látható. A peremet lenyomva tartva leállíthatjuk a hangot, míg a perem alatti rész lenyomása csillapítja, de nem állítja le a hangot. A peremtől távolabb eső terület megérintésének kisebb hatása van a perem mozgására és ezzel a tál hangjára.

Fontos tudni, hogy könnyebb a tálon játszani fával, mint bőrrel vagy filccel, így a kezdőknek a fa ajánlott. A legjobb módja a bot kézben tartásának nagyjából ugyanaz, ahogy egy tollat tartunk, hüvelykujj az egyik oldalról, és a következő két legerősebb ujj támasztja meg a botot a másik oldalról. Ez biztosítja a legjobb tapadást. A botnak a tál síkjára merőleges, egyenesen felfelé és lefelé történő helyezése jó módja a kezdésnek. De hasznos lehet a botot a tálca belseje felé dönteni. Mindig szem előtt kell tartani, hogy a kifejtett erő a tál közepére irányuljon. Így a bot és a tálca közötti érintkezés állandó marad, és a hang egyenletes. Ha valamilyen oknál fogva megszűnik a fókusz, akkor a bot elveszti a kapcsolatot a peremmel és amikor újra visszatér akkor csikoroghat vagy zöröghet.

Ha a hangtálat kézben tartva játszunk, akkor kisebb tálakat érdemes az ujjak hegyével megfogni, nagyobb hangtálakat pedig a tenyérben tartani. Érdemes arra koncentrálni, hogy a lehető legkevesebb érintkezéssel fogjuk a tálakat. Ha kézben tartjuk a tálakat, akkor a tálak rezgése érezhetővé válik, ami intenzívebbé teszi az élményt. A másik lehetőség, hogy megfelelő felületre helyezzük le a hangtálat. Erre alkalmas lehet egy vékony, sűrű szövésű szőnyeg, ami amellett, hogy helyben tartja a tálat minimalizálja a hang csillapítását, de egy jól megválasztott párna is alkalmas lehet, azonban a párnáknál szinte kikerülhetetlen hogy érintsék a tál oldalát és ezzel csillapítsák a hangját.

A hangtálak áthelyezésénél fontos szempont hogy próbáljuk meg mindig két kézzel mozgatni őket, nem érintve a peremet és a belső oldalt.

 

A hangtálak változatos célokra használhatók:

segítenek jobban érezni magad

segítenek a meditációban, jógában vagy spirituális gyakorlatokban

oldják a stresszt

harmonizálják a viselkedést

alkalmasak gyógyításra

felhasználhatók ceremóniák során

használhatók hangszerként

zaklatott gyermekek megnyugtatására

alkalmasak feng shui célokra

 

Csakra gyógyítás hangtállal

A csakrák az ókori indiai gyógyítási rendszerből származó energiaörvények. A legtöbb szakirodalom hét fő csakrát tárgyal, de szó szerint több száz energia örvény van a szervezetben.
A csakra a lényünk és a fizikai lelki aspektus közötti kapcsolat. Az indiai gyógyítási rendszerben, amikor fizikai zavar áll fenn, egy vagy több csakrát blokkoltnak, diszfunkcionálisnak vagy kiegyensúlyozatlannak tartanak. A kiegyensúlyozatlan csakrák eredményezik a mentális, érzelmi és fiziológiai diszfunkciók egész sorát.

Történelmileg a csakra kiegyenlítést többféle módon végezték el, de a leghatékonyabban olyan ember hajtotta végre, aki képes vagy érzékelni, vagy látni (vagy mindkettő) a csakrákat és egyensúlyhiányukat. Ezután energiagyógyító technikákat alkalmaz az egyensúly beállítására.

A tibeti hangtálak természetesen módon korrigálják a csakrákat. A hanghullámok, a szinusz hullámok formájában korrigálják a kiegyensúlyozatlan csakrák frekvenciáját, aminek során azok visszatérnek a normális működéshez.

A tibeti éneklő tálak használata során a theta agyhullámok összegyűjtésének általános egyensúlyi hatása egyesíti a szinusz hullámok korrekciós hatását és támogatja az optimális energiaszint elérését minden egyes csakrában. A folyamat eredményeként kiegyensúlyozott csakrákat kapunk, amelyek fokozzák a sejt szintű és szisztémás gyógyulást az egész testben, amit a theta ritmusok segítenek.

Ismételten hallgatva a hangtál által generált speciális hangokat, ez segíthet a testnek / léleknek a toxicitás és a beteg állapot megszüntetésében, miközben egyidejűleg manipulálja a csakrákat és a fizikai testet, hogy egyensúlyi állapotban maradjanak. Idővel a test visszatér az egyensúlyi állapotához.

Bár a csakrák távol állnak a mai modern, tudományos tényektől, az ókori irodalom azt sugallja, hogy a csakra kiegyenlítés a gyógyulási folyamat részét képezi, amikor a diszfunkció bármely szintjét gyógyítja. Az ókori kultúrák által használt technika, a test egyensúlyba hozása talán a mai egészségügy hiányzó láncszeme.

 

Hangtálak használata feng shui célokra

A hangtálak gyönyörűek és egyszerűen látni kell őket. Mind a hangtálak alakja és megjelenése, mind a hangja hatalmas energiát kölcsönöz az otthonunknak. Központosító, gyógyító és tisztító – ez csak néhány a tálak titokzatos erejéből. A hangtálak feng shui használata nagyon hasonlít a harangok használatához, mivel a hangtál egy fajta álló harang.

A tál nyitottsága a feng shui alkalmazása során egy fajta extra energia minőséget eredményez és használatuk nyitottságuknál fogva erősebb energiával bír, mint a harangok használata. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy a hangtál képes korrigálni az otthon alacsony vagy megrekedt energia szintjét, valamint folyamatosan frissen és tisztán tartani az energiát a lakásban.

 

A hangtálak tanítása a mindennapokra

 

Lazíts a fogáson: a tálat könnyedén kell tartani, ha nagyon erősen szorítod nem fog énekelni. Ez arra tanít, hogy vizsgáljuk meg, van-e az életünkben olyan terület – karrier, magánélet, kapcsolatok, célok – amit túl szorosan tartunk, ezzel megakadályozva azt, hogy eredményt érhessünk el.

Légy következetes: a legjobb eredményre az vezet, ha a botot egyenletes sebességgel és nyomással mozgatjuk körbe a peremen. A sebesség és a nyomás változása rontja az eredményt. Ami arra tanít, hogy meg kell vizsgálnunk milyen életkörülmények között vagyunk ellentmondásosak és hogyan tudjuk ezt következetességgel kezelni.

Légy türelmes: a tál nem kezd énekelni az első érintésre. Ha a technika rendben van, akkor is idő kell, amíg az első hangot meghalljuk, ez kezdő esetében elég hosszú idő is lehet. Ami arra tanít, hogy az eredmények hiánya ne frusztráljon azonnal és ne adjuk fel rövid próbálkozás után a terveinket, adjunk időt annak, hogy az első eredmények megjöjjenek.

Élvezd az utazást is ne csak az eredményeket: ha feszülten csak arra koncentrálunk, hogy a tál énekeljen, akkor nem élvezzük, amit csinálunk és a hang nem vezet a várt meditációhoz. Élvezni kell minden aspektusát a hangtál használatának, a tapintását, a rezgését, a hang csak egy jel, hogy jól csináljuk. Ami arra tanít, hogy ne mindig csak az eredményekre koncentráljunk, élvezzük az oda vezető utat is.

Több útvonal is van, keressük meg a számunkra legalkalmasabbat: több módon is megszólaltatható a hangtál és minden hang örömteli és elvezet a meditációhoz, ami arra tanít, hogy az életben több módon is el tudjuk érni a céljainkat, bátran választhatunk alternatív utakat, hogy produktívabb, szabadabb, hatékonyabb életet élhessünk.

A tanulság tehát hogy nyugodj meg, pihenj és hagyd, hogy a hangtál gyógyítson.

Elvégre ezt csinálja már évezredek óta.