Mit szimbolizál a lótusz?

Mit szimbolizál a lótusz?

2018 márc. 29.

Szinte minden vallásnál találkozhatunk különböző virág szimbólumokkal és ábrázolásokkal, aminek oka, hogy ezek a virágok gyakran a piszokból, sárból emelkednek ki és mégis tiszták tudnak maradni, ezzel fejezve ki a vallás lényegét. A buddhizmus meghatározó virágszimbóluma a lótusz, ami képes reggelente a sötét, sáros vízből tökéletesen tisztán újjászületni, éppen ezért a lótuszvirág a tisztaságot, a spirituális ébredést és a hűséget jelképezi.

Ahogy a virág a sötét, iszappal szennyezett vízből kiemeli gyönyörű virágát és ellenállhatatlan szépségével hódít, úgy emelkedhet ki az ember a világ sötétjéből egy új gondolkodási szintre és életmódba. Ezért ez a virág az újjászületés szimbóluma, a szellem növekedését és megtisztulását és egyben a hitet jelképezi. Megmutatja, hogy a sötét, problémákkal terhes világból és a legreménytelenebb környezetből is ki lehet emelkedni és megteremteni saját magunkban a harmóniát és békét.  

A Buddhizmusban a lótusz az alábbi erényeket képviseli:

 • Türelem
 • Tisztaság
 • Miszticizmus
 • Közvetlen spirituális kapcsolat
 • A vágytól való mentesség
 • Felvilágosodás

A lótuszvirág növekedésének a stádiuma a megvilágosodás fázisára utal: a zárt virág vagy bimbó azt az időpontot szimbolizálja, amikor egy buddhista megtalálja a megvilágosodáshoz vezető utat míg a teljesen nyitott virág a megvilágosodás jelképe. Éppen ezért a Buddhákat és a Bódhiszattvákat gyakran ábrázolják egy nyitott lótuszvirágon ülve vagy állva.

A lótusz nyolc szirma reprezentálja a Nemes Nyolcrétű Ösvényt, ami Buddha egyik legfontosabb tanítása. Ezt az utat követve jutunk el önmagunk ébredéséhez, és aminek tényezői:

 1. Helyes szemlélet
 2. Helyes szándék
 3. Helyes beszéd
 4. Helyes cselekvés
 5. Helyes életmód
 6. Helyes erőfeszítés
 7. Helyes éberség
 8. Helyes elmélyedés

A lótuszvirágot különböző színekkel ábrázolják és minden egyes színnek más-más jelentése van:

Kék lótusz: a szellem győzelmét, a bölcsességet és a józan észt szimbolizálja. A buddhista művészetben mindig félig nyitottnak ábrázolják, soha nem látszik a központja, ami azt jelenti, hogy folyamatosan törekedni kell a tanulásra, a bölcsesség megszerzésére a megvilágosodás elérése érdekében.

Fehér lótusz: a szellemi tisztaság állapotát és a lelki tökéletességet szimbolizálja, továbbá a buddhák szívét és az emberi természet akadályainak legyőzősét.

Lila lótusz: a miszticizmust és spiritualitást képviseli. Nyitott virágként és bimbóként is ábrázolják.

Rózsaszín lótusz: ez a legfőbb lótusz és Buddha igazi lótuszának számít, magát Buddhát, az Ő történetét és legendáit szimbolizálja.

Vörös lótusz:  a szívhez kapcsolódik, a szeretetet, a szív kötődéseit és az együttérzést szimbolizálja. Általában nyitott virágként ábrázolják, ami a nyitott és szeretettel töltött szívet szimbolizálja.

Arany lótusz: a teljes és totális megvilágosodás szimbóluma.

 

https://www.youtube.com/watch?v=_E3IeW0vpAs

https://www.youtube.com/watch?time_continue=78&v=JbeRRAvaEOw