Terápia hangtállal

Terápia hangtállal

2022 nov. 01.

Terápia hangtállal

 

A hangtálak kapcsán meg kell jegyezni, hogy a tál elnevezés félrevezető, hiszen a formából és nem a funkcióból indul ki. Szakrális értelemben a hangtál egyfajta speciális, úgynevezett álló harangnak tekinthető. A harangént való osztályozásnak hangtani alapjai vannak, hiszen ezek a tálak a hang kiadása során ugyanúgy viselkednek, mint a harangok, azaz a maximális rezgést és vibrálást a perem közelében figyelhetjük meg.

Ezek a harangok általában valóban tál formájúak. Méretük a felhasználás céljától függően a néhány centiméteres átmérőtől az egy métert is megközelítő átmérőig terjedhet. A hagyományos hangtálakat korábban nem használták hangszerként Nepálban. Évezredekig a hagyományos konyhai felszerelés részét képezték, amiben ételt szolgáltak fel, gabonát mértek ki, hagyományos gyógyszereket és főzeteket készítettek, ételt ajánlottak fel az isteneknek és így tovább. A himalájai közösségekben a fém tálakat széles körben használták ételek felszolgálására, mert azt tartották, hogy így a fémben található ásványi anyagok és vas felszívódik az ételben és ezzel hozzájuthatnak a szükséges mennyiséghez a kulcsfontosságú ásványi anyagokból. Különösen igaz volt ez a várandós anyákra, mert hitük szerint a fém tálakból elfogyasztott étel segíti az anyát és a születendő gyermeket is egészségesen tartani és erősíteni az immunrendszerüket. Hagyományosan a szülés után az anyának fém tálban szolgáltak fel rizsből, tejből és cukornádból készült ételt, aminek célja a terhesség és szülés során elszenvedett vas veszteség visszapótlása volt. A Nepál egyes régióiban utazók a mai napig találhatnak olyan területeket, ahol az ételt fém tálakban szolgálják fel. 

Nepál vidéki régióiban a fémtálak és edények szimbolizálták a család és a közösség vagyonát. Státuszszimbólumnak számított az esküvői szertartás során a menyasszonynak ajándékozott fémtálak és edények száma és minősége a nepáli buddhista és hindu közösségekben egyaránt.

Ezekben a régiókban a buddhista szerzetesek egy fémtállal látogatták meg a környező családokat alamizsnát kérve és azt a gyűjtő körút végén közösen elfogyasztva. Ezeken a tálakon jelentek meg Buddha különböző ábrázolási formái és ezzel a tál megtalálta a helyét a konyhán kívül is. Társadalmi, kulturális és spirituális jelentősége megváltozott és megnőtt. A konyhaitól eltérő célú felhasználás során kiderült, hogy a tálak egy részének varázslatos hangja van, ami megalapozta egy új korszak kezdetét.

Habár eredeti funkciójuk szerint a tálak a háztartási felhasználásukon túl meditációs és személyes spirituális célokat szolgáltak, néhány évtizede felfedezték, hogy a tálak által kiadott hangok alkalmasak terápiás felhasználásra is. Ezzel a tudományosan is megalapozott ténnyel megkezdődött a hangtálak nemzetközi karrierje.

A hangtálak terápiás hatása az általuk kiadott hangnak és az általuk keltett rezgésnek köszönhető. A tálak által kiadott mély és erős hangvibrációs frekvencia gyorsan eléri az emberi test sejt szintjét. A vibráció különféle hullámokat vált ki, amelyek nyugalmat és békét hoznak létre. Fizikai szinten ezekről a rezgésekről ismert, hogy stimulálják az ereket, a nyirokcsomókat, az idegeket, a vénákat és az izmokat, lehetővé téve az elzáródások kinyitását és ellazítva a feszült testrészeket, anélkül, hogy azok felületével a tál ténylegesen érintkezne. A hosszú ideig tartó harmonikus hang kiküszöböli a külső zavart, lehetővé teszi az elme számára, hogy fókuszáljon és segít a testnek, hogy önmagában pozitív energia és gondolatok áramlását generálja. A hang és a rezgés kombinációja ellazítja a testet, enyhíti a fájdalmat és a béke élményét nyújtja a testnek és az elmének. Ez többek közt az oka amiért a hangtálakat meditációs célokra is használják. Időnként a hangtál hangjához más hangokat és kántálást is társítanak, hogy a kifejtett hatás még jobb legyen.

A legenda azt tartja, hogy a régi időkben tibeti gyógyító mesterek kifejlesztettek egy olyan technikát, ami alkalmas volt arra, hogy a vizet megtisztítsa és alkalmassá tegye gyógyításra és betegek kezelésére. Mások azt mesélik, hogy régi spirituális mesterek képesek voltak a tál visszhangját felhasználni arra, hogy meditációs lényüket más dimenzióba juttassák.

A tantrikus filozófia alapján a hangtál mesterei a hangtál hangjait kapcsolatba hozzák a hét bolygóval, ami a hét csakrának felel meg. Ennek célja, hogy a tál hangját és vibrációját átvevő személy egy normál én és kozmikus én közötti térben tudja befogadni azokat, ami elősegíti számára a merev fizikai és pszichológiai korlátok fellazítását ezzel lehetővé téve a hangterápiából származó előnyök maximális kihasználását.

A hangtálaknak számtalan jótékony hatása van attól kezdve, hogy támogatják a jó egészség fenntartását, segítenek kialakítani és megtartani egy egészséges életstílust, támogatást adnak egy pozitívabb életszemlélet felé, megszabadítanak a szorongásoktól egészen addig, hogy segítenek az akut és krónikus fájdalom csökkentésében. Ezt a pozitív hatást világszerte egyre többen fedezik fel. A tálak hatását folyamatosan tesztelik és vizsgálják kutatók, zenészek és spirituális tanításokkal foglalkozók. Több alkalommal bebizonyosodott már jótékony hatásuk egészségügyi intézményekben – kórházakban, rák kezeléssel foglalkozó központokban és hospiceokban – is.

A hangtál jelentősége függ a használójától. A spiritualitást kereső számára a hangtál eszköz a kozmikus kapcsolat megteremtéséhez, a hangterápiát folytató számára a lassú, de progresszív gyógyulás eszköze, a zenész számára egy olyan eszköz, amivel gyönyörű felhangokat képes létrehozni, míg egy orvos vagy kutató számára egy olyan alternatív gyógyítóeszköz, amely segítség lehet olyan betegségek kezelésében, aminek még nem ismerjük a gyógymódját.

A hangtálak terápiás felhasználásának a lehetőségei végtelenek. Ennek során aki a terápiát végrehajtja jól kell, hogy ismerje a tálat, amit alkalmaz, annak reagálását és az általa kiadott hangokat és vibrálásokat. Szintén nagyon fontos a megfelelő előkészületeket megtenni, felmérni a rendelkezésre álló helyet, előkészíteni a szükséges eszközöket és végig gondolni a terápia során alkalmazott technikát annak érdekében, hogy a gyógyító energia a lehető legjobb hatást fejtse ki az eljárás során.

Az előkészületek során a terapeuta el kell hogy érje az a szintet, amikor képes pozitív energiát és vibrálást kibocsátani. Fontos hogy fenntartsa a természetes energiát, friss elmét és egészséges testet. Ennek különösen nagy jelentősége van, mert minden egyes alkalommal nagy mennyiségű fizikai és szellemi energia használódik el a terápia során. Mivel a terápia során nagyon erős kapcsolat jön létre a terapeuta és a páciens között ezért nagyon fontos az alapvető szabályok betartása.

Annak szemléltetésére, hogy hogyan működik egy egyszerű hangterápia, álljon itt az auratisztítás és negatív energiák elleni védelem célját szolgáló alapvető hangterápiás eljárás vázlatos leírása:

1./ Akkor érhetjük el a legjobb eredményt, ha reggel alkalmazzuk ezt az eljárás

2./ A páciens üljön le a földre keresztbe tett lábakkal és próbáljon egy kényelmes pozíciót találni

3./ A terapeuta kezdje el ismételni a kiválasztott mantrát

4./ A terapeuta vegyen egy mély lélegzetet és lazítsa el az összes izmát és ízületét. Emelje fel a tálat a mellkasa magasságába és kezdje el a terápiát.

5./ A terapeuta használhat ütőt a hang létrehozásához vagy az összeszorított kezével szólaltathatja meg a hangtálat.

6./ Amikor a hang elérte a kívánt hangerőt és vibrálást a tálat lassan a harmadik szem csakra elé kell emelni, ott tartani 1-2 másodpercig, majd elmozdítani a fej egyik oldalára, ott tartani 1-2 másodpercig, azután visszahozni az eredeti pozíciójába és ott tartani 1-2 másodpercig. Ezt követően ugyanezt kell megismételni a másik irányba. Ezt követően a tálat a szakrál csakra irányába kell mozgatni lassan, ahol a felgyülemlett negatív energiák távoznak a testből. Itt egy kicsit hosszabban kell tartani a tálat, hogy legyen idő felfogni a távozó negatív energiákat. Addig kell ezt a folyamatot ismételni, amíg a tál hangja rezonál.

7./ Amikor a hang elhal a terapeuta hozza vissza mellmagasságba a tálat, szólaltassa meg újra és ismételje meg az eljárást.

8./ A teljes siker érdekében ezt az eljárás összesen háromszor kell megismételni.

A páciens számára ez az eljárás teljes felfrissülést jelent és pozitív szemlélettel, pozitív energiával lesz képes végig menni a legnehezebb napon is.

 

A webáruházunkban gépi és kézzel készített hangtálakat egyaránt megtalálsz: válogass kedvedre!

https://www.nepalitermekek.com/collections/tibeti-hangtalak