A Boudhanath sztúpa

A Boudhanath sztúpa

2017 jún. 08.

A Boudhanath sztúpa  egy buddhista sztúpa Kathmanduban, amely UNESCO  világörökségi helyszín.

A hatalmas mandalája miatt a világ egyik legnagyobb sztúpájának számít.

A Nepál fővárosába beáramló nagy számú tibeti menekültnek köszönhetően már több mint 50 tibeti kolostor épült a Boudhanath körül.

Bár évszázadok óta éltek a sztúpa közelében tibeti kereskedők, azonban a tibeti menekültek megérkezésével nőtt meg igazán a tibetiek száma.

Nekem személy szerint a legkedvesebb helyem Nepálban ez a sztúpa és környéke, így akárhányszor itt járok, mindig a közelében választok szállást.

Hatalmas energetikája van a helynek,és arra késztet minden látogatót, hogy a helyiekkel együtt  Ő is körbe-körbe járva forgassa az imamalmokat, melyeken az Om mani padme hum mantra szerepel.

Az imamalom forgatásával a mantra áldása minden irányban szétterjed.

Mivel ez a jó hatás minden körülötte lévő dologra kiterjed, így a pólók kivételével minden kézműves nepáli terméket innét szereztem be.

A kézzel festett thangkákat, a szintén kézzel festett mandalákat, a hangtálakkal együtt. Az imazászlókat és az ajtófüggönyöket is a közelben varják, a malákat is a sztupa külső körénél fűzik.

Sajnos a 2015-ös nepáli földrengés ezt a sztúpát is elpusztította, de összefogással újra felépítették. Voltam olyan szerencsés,hogy pont  azon a héten érkeztem vissza Kathmanduba az Everest alaptábor túráról, amikor  befejezték az újjáépítését, melyet  több napig tartó pujával tettek teljessé.